STM key
Image default
Shopping / Home and Garden

Renovatietechnieken voor het rieten dak

Als u de trotste eigenaar bent van een huis met rieten dak, dan zal u vast ook wel ondervonden hebben dat zo’n dak redelijk veel aandacht nodig heeft. Zo wordt er regelmatig onderhoud vereist en heeft een rieten kap niet het eeuwige leven. Als het dak de 35 jaar haalt dan heeft u er goed voor gezorgd. Er zijn zelfs gevallen bekend van daken die het langer dan 50 jaar hebben volgehouden, maar dit komt maar zelden voor.

Wanneer het dak op leeftijd is of een paar jaar verwaarloosd kan het zijn dat er een renovatie nodig is om het dak weer mooi te maken. Een rietdekker maakt gebruik van verschillende renovatietechnieken:

– Verdrijven. Bij deze techniek wordt er ruimte gemaakt tussen het riet en de binding. Hier wordt dan nieuw riet ingestoken zodat het dak weer een mooie dikte krijg. Dit gebeurt laag voor laag. Daarnaast worden alle algen en mossen van het dak verwijderd en wordt het ingespoten met een preventief bestrijdingsmiddel.
– Bijstoppen. Met bijstoppen wordt het dak eerst schoongemaakt en wordt er vervolgens gekeken waar de slechtste plekken van het dak zich bevinden. Alleen deze plekken worden dan opgevuld met nieuw riet. De originele dikte zal het dak niet meer terugkrijgen. Als dat gewenst is zal er gekozen moeten worden voor de verdrijvingstechniek.
– Doordekken. Hierbij wordt het oude riet teruggetrokken. Deze plekken worden dan weer toegestopt met nieuw riet. Het zal bij deze techniek niet zichtbaar zijn dat er nieuw riet is gebruikt. Na afloop van de werkzaamheden wordt er met een klopper langs het dak gegaan en wordt het nogmaals schoongeveegd.
– Opstoppen. Dit is bijna hetzelfde principe als doordekken, maar met het verschil dat het bij deze methode mogelijk wel zichtbaar is aan de buitenkant.

Afhankelijk van de techniek die gebruikt wordt kan een rietendak na renovatie weer 10 tot 20 jaar mee.

http://rietwerk.nl