STM key
Image default
Shopping / Home and Garden

Bouw je eigen sauna voor ontspanning in eigen huis

Soms is je huis aan een flinke verbouwing toe. Wellicht heb je geld om de woning uit te breiden met een paar mooie ruimtes. Zo is een sauna een goed idee wanneer je graag meer wilt ontspannen. Misschien heb je er altijd al van gedroomd om er eentje in huis te hebben. Voor het maken van een sauna hoef je niet perse een bouwbedrijf in te schakelen. Aan de hand van een stappenplan kun je prima zelf een sauna maken.

De sauna: een eeuwenoud fenomeen

Al sinds de Oudheid is de sauna een plek om te ontspannen. Het is een ruimte waar de temperaturen oplopen tussen de 80 en 120 graden. Daardoor ga je behoorlijk zweten, wat een reinigende werking heeft. Waarschijnlijk gaat de geschiedenis van de sauna terug tot aan oude stammen in Finland. Omdat de temperaturen in dit Scandinavische land behoorlijk kunnen dalen, is de sauna er bijzonder populair. Waarschijnlijk woonden de prehistorische Finse stammen in hutten onder de grond die zij verwarmden met hete stenen. Deze stenen legden zij eerst in het vuur. Vervolgens werd het in hun huis behaaglijk warm. Met het bouwen van je eigen sauna treed je in feite een beetje in de voetsporen van oude stammen.

Rekening houden met de ruimte

Het bouwen van een sauna gaat tegenwoordig een stuk minder primitief. Je hebt er in elk geval geen hete stenen meer voor nodig, Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de verbouwing. Zet bijvoorbeeld duidelijk op papier waar je sauna wilt plaatsen. Hou daarbij rekening met de grootte van de ruimte waar het moet komen te staan. Niet alleen de sauna en het saunabad, maar ook spulletjes als een douche en dompelton nemen ruimte in beslag.

Elektrische vermogen

Naast de grootte van de sauna is het belangrijk om rekening te houden met elektrische vermogen. Zo heb je voor een grote sauna een zware elektrische oven of een houtgestookte kachel nodig. Bij een kleine sauna van bijvoorbeeld 2×2 meter verbruikt je woning uiteraard minder energie. Daardoor ligt je energierekening een stuk lager. Besef namelijk wel dat een sauna kosten met zich meebrengt. Aan de andere kant staat daar veel ontspanning en plezier tegenover.

Kies voor het juiste materiaal

Voordat je aan de slag gaat met het maken van een eigen sauna dien je het juiste materiaal in huis te halen. Doorgaans wordt een saunacabine gemaakt van hout of steen. Dit laatste soort materiaal is namelijk goed voor de hygiëne. Aan de andere kant kan steenachtig materiaal behoorlijk heet worden. Wees dan ook voorzichtig wanneer je in de sauna zit, en voorkom verbranding. Bij houtachtig materiaal is het belangrijk dat het bestand is tegen hete temperaturen en vochtige omstandigheden. Bij een stoomsaunabad komt er namelijk behoorlijk veel vocht vrij. Voor saunamateriaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding verwijs ik je graag door naar de webshop Bouwjeiegensauna.com.

Gebruik goede isolatie

Tijdens het bouwen van een sauna dien je goede isolatie aan te brengen. Dit houdt namelijk de warmte binnen de sauna. Als isolatie zou je bijvoorbeeld glaswol of steenwol kunnen gebruiken. Deze zijn namelijk bestand tegen hoge temperaturen en vocht.

http://www.bouwjeeigensauna.com/