Stmkey
0

De juiste gordijjnen voor iedere kamer in 2019 (4 tips)

Ieder huis heeft toch een soort van gordijnen nodig. Maar welke gordijnen zijn nou het handigste voor welke ruimte? Welke gordijnen zijn er überhaupt? En zijn er nog andere dingen waar je over na moet denken nu je een nieuw set gordijnen wilt? Bonprix kan je bij deze vraagstukken helpen door middel van goedkope gordijnen voor een betaalbare prijs. Je kunt hier reviews lezen van klanten die ervaring met Bonprix hebben. Daarnaast willen wij je graag wat richtlijnen geven voor welke gordijnen er in welke kamer horen.

Vitrage
Vitrage kan in vrijwel iedere kamer geplaatst worden. In je woonkamer kan dit mooi staan, maar ook in je slaapkamer of keuken. De stof van vitrage is doorschijnend en vaak voorzien van een motiefje. Het is bedoelt om te voorkomen dat mensen gemakkelijk bij je binnen kunnen kijken. Er zal wel licht door de vitrage schijnen zodat je niet helemaal in het donker zit maar zal de doorkijk van buiten naar binnen verkleinen. Vaak kun je ze krijgen als rolgordijn dat je zelf naar behoefte omhoog of omlaag kunt doen.

Lamellen
Lamellen lijken op vitrage maar zijn toch net iets anders. Ze zijn namelijk, meer dan vitrage, bedoeld om licht te reguleren. Lamellen bestaan uit een rij dunne plinten die naar elkaar toe en van elkaar af bewogen kunnen worden. Ook kun je, net als vitrage, zelf bepalen tot hoever de lamellen omhoog gehaald moeten worden. Je kunt kiezen tussen verticale en horizontale lamellen en allebei hebben ze voor- en nadelen. 

Gordijnrails
Een gordijnrails is nog steeds de populairste vorm van raambedekking. Lange gordijnen die tot op de grond hangen en zelfs nog wat over de grond slepen zijn een tijd in de mode geweest. Deze gordijnen zijn vooral mooi bij ramen die de hele hoogte van de muur beslaan en die dus net als de gordijnen tot aan de grond komen. Momenteel is die trend is toch weer wat aan het afnemen en zijn er weer steeds meer “gewone” gordijnen te zien. Deze zijn aan de onderkant soms verzwaard met wat lood zodat de, of ze nou dicht zijn of open, goed op hun plek blijven hangen. Lange gordijnen zijn in ieder geval uitermate geschikt voor een slaapkamer of woonkamer met grote ramen.

Gordijnen voor een klapraam
Voor een klapraam of kantelraam kunnen meestal niet de gewone gordijnen gebruikt worden die voor een normaal raam worden gebruikt. Lamellen en gewone gordijnen zitten dan alleen maar in de weg als je het raam wilt kantelen. In een huis met een schuin dak, bijvoorbeeld bij een zolderkamer, ontkom je helaas niet aan een andere raamconstructie dan een klapraam. Hiervoor moeten dus speciale gordijnen gemaakt worden die helemaal aan het raam vast zitten. Hier zijn speciale rolgordijnen voor te ontwikkelen die, niet als bij ieder raam, apart zullen moeten worden opgemeten. Je kunt deze dan langs het raam naar beneden trekken om het te sluiten.

Je kunt dus kiezen zullen verschillende opties en voor iedere kamer is er wel wat te vinden. Vergeet ook niet te letten op alle stoffen er allemaal te krijgen zijn.