STM key
Image default
Shopping / Home and Garden

Kunststof kozijnen plaatsen

Het lijkt vaak makkelijker dan het echt is, hoewel er toch veel mensen zijn die het zelf proberen, in de hoop om zo kosten uit te sparen. Echter valt dit helaas vaak tegen waardoor je dan toch op hetzelfde bedrag uitkomt. Voor degenen die het toch zelf willen wagen, beschrijven we hier hoe en wat. En anders is dit interessant omdat je dan een beetje weet wat je te wachten staat en hoe de mensen te werk zouden gaan.

Afmeten

Dit is misschien wel het belangrijkste van alle stappen. Je moet zorgen dat de afmeting van je oude kozijn en je nieuwe kozijn exact overeenkomen. Begin daarna pas met de demontage want niet is zo vervelend om erachter te komen dat de afmetingen verkeerd zijn als het oude kozijn er al af is.

Demontage

Je begint met het glas en de glaslatten te verwijderen. Mocht het glas ineens barsten, kun je het raam best van buiten even aftapen. Als het glas dan mocht komen te knappen, dan ligt het niet gelijk overal en nergens. Het volgende wat je moet doen is het horizontale frame doormidden zagen. Je maakt best in het midden twee snedes 10 centimeter van elkaar af. Het gezaagde blokje kun je er dan normaal zo af halen en dan krijg je de rest makkelijk los met een koevoet of beitel. Let wel op dat je de muur niet beschadigd natuurlijk. Dan rest er nog wat spijkers weg te halen en de spouw brij te maken van afval. Zorg dat alles netjes schoon is om het nieuwe kozijn te plaatsen.

Nieuwe kunststof kozijn plaatsen

Je moet eerst nog even de draaiende delen van de kunststof kozijnen weghalen, net als het glas en de raamlatten. Let wel, de glasplaat kan enorm scherp zijn, zeker aangezien er heel wat gewicht op komt te staan als je hem optilt. Plaats dan het kozijn zoals gewenst, en zorg er vooral voor dat het mooi waterpas staat. Dan kun je ze vastschroeven en met pur de kieren dichten. Als dat purschuim gedroogd is kun je de resten wegsnijden en het glas plaatsen. Het kunststof kozijn heeft zwarte vulplaatjes, zorg dat deze zichtbaar zijn. Er wordt aangeraden dat je er minstens twee gebruikt. Dit is omdat het raam hier op zal rusten. Wat betreft de glaslatten, het is het beste als je eerst de korte plaatst en dan de lange, zo doe je hoek per hoek. Dan is het grootste werk gebeurd en moet je niet vergeten om de draaidelen nog terug vast te maken, die we er in het begin hebben afgehaald.

Nogmaals, het lijkt misschien allemaal wel te doen, maar de praktijk leert ons dat je voor bepaalde dingen toch beter een vakman laat komen, want je ramen moeten goed zitten!

http://www.schipperkozijnen.nl/kozijnen/kunststof-kozijnen