Stmkey
0

Koken, braden en witgoed

Koken en witgoed :Door witgoed reparatie Amsterdam

Deel 1:

Het doel:

 

 Het doel van koken, bakken en braden van voedingsmiddelen omvat zowel het gaarmaken van het voedingsmiddel (voorvertering, geschikt maken voor consumptive), als het smakelijk maken (ontwikkelen van aromaten bij koken, bakken, braden en roosteren).

 

 In het algemeen: 

 

de gewenste organoleptische eigenschappen aan de spijzen geven (smaak, geur, kleur, consistentie). Daartoe worden verschillende behandelingstechnieken toegepast, die da nook tot verschillende organoleptische eigenschappen leiden.

Vlees bijvoorbeeld kan gekookt, gebraden of geroosterd worden volgens wasmachine reparatie Amsterdam

Technieken:

. De behandelingstechnieken verschillen in: – De wijze waarop de warmte aan het voedingsmiddel wordt overgedragen; – De behandelingstemperatuur en  – De behandelingsduur. We gaan voorbij aan het feit dat het toevoegen van suiker, zout, specerijen, kruiden of wijn de organoleptische eigenschappen van de spijzn verandert. Voor deze technieken zijn bepaalde benamingen gebruikelijk. We kunnen ze als volgt rubriceren: Verwarmen in water: Au bain marie verwarmen, stoven, pocheren, blancheren, koken. Verwarmen in water onder druk: koken. Verwarmen of verhitten in margarine, olie of vet: bakken en braden, frituren.  Bij de genoemde drie technieken wordt de warmte, die door het kooktoestel is ontwikkeld, aan het voedingsmiddel overgedragen door warme of hete vloeistoffen. Als apparatuur is nodig: een kooktoestel. Als gereedschap:pannen, hogedrukpan, braadpan, frituurpan, e.d. Behandelinsduur De behandelingsduur hangt o.a. af van sort en hoeveelheid voedingsmiddel, het beschiktbare vermogen (om te verwarmen), en van het gewenste resultaat.

Het kooktoestel kan o.a. zijn:

Fornuis of fornuistop, stoomkookketel, snelkookbatterij, kipketelbaterrij. Onder druk koken kan met: hogedrukpan, transferautmomaat. Toestellen voor bakken/braden/frituren zijn o.a. braadslede (kantelbaar), friteuse, koekpan.  Vermane met droge, schone stoom: warmte-overdracht door convective. Apparatuur: stoomkookkast (temperatuur maximal 100 C), highspeed cooker (temperatuur maximal 120 C).