STM key
Image default
Offers

Hoe aanhangwagen laden

Het meest belangrijke voor de juiste wegligging van de aanhanger is de manier hoe de aanhangwagen beladen wordt. Heeft je aanhangwagen geen goede wegligging en slingert je aanhangwagen achter de auto? Dan is de aanhanger niet goed beladen. Als de lading niet goed in de aanhangwagen ligt gebeurt het nog wel eens dat de aanhanger niet meer goed achter het trekkende voertuig ligt. Het is dus belangrijk dat de aanhangwagen op de juiste manier wordt beladen. Let hierbij op verschillende aspecten.

 

maximaal laadvermogen

Wanneer je de aanhangwagen aan het laden bent, hou dan ten alle tijden rekening met het maximale laadvermogen. Je mag de aanhanger niet zwaarder beladen dan op de aanhanger aangegeven. Je moet hierbij natuurlijk ook letten op het maximale trekvermogen van het trekkende voertuig.
Let hierbij ook op de maximale kogeldruk van het trekkende voertuig.
De kogeldruk is de kracht waar de aanhanger op de trekhaak van het trekkende voertuig staat. De kogeldruk verschilt door de manier van het beladen van de aanhangwagen. Wanneer je de aanhanger te veel belaadt bij de dissel kan dat een te hoge kogeldruk opleveren.
Maar wanneer er teveel gewicht op de achterkant van de aanhanger ligt kan dit zorgen voor een te lage kogeldruk. Wanneer dit het geval is, bestaat er een hogere kans op slingeren en slippen.

 

Hoe de lading plaatsen

Zorg er ten eerste voor dat het gewicht goed verdeeld is, begin dan ook altijd met eerst met het laden van de zware objecten, verdeel deze ook over de aanhanger. Heb je bijvoorbeeld maar één zwaar object plaats deze dan in het midden boven de as(sen). Dit zorgt ervoor dat de aanhanger het best achter de auto ligt.

 

Regels uitstekende voorwerpen 

Voor uitstekende voorwerpen bij het laden van een aanhanger gelden verschillende regels. Dit heeft te maken met de soort lading. Er zijn twee verschillende soorten ladingen, deelbare en ondeelbare lading.
Deelbare lading is bijvoorbeeld:
– Zand
– Grind 

Deze lading mag maximaal 1 één meter uitsteken aan de achterkant. Aan de zijkanten mag de deelbare lading maximaal 20 centimeter uitsteken, dat geldt voor aanhangwagens niet breder dan drie meter.
Voor ondeelbare lading gelden andere regels, Wat zijn ondeelbare ladingen?
– Planken hout
– Ladder

Ondeelbare lading mag meer uitsteken aan de achterkant van de achterkant. Ondeelbare lading mag maximaal 5 meter uitsteken aan de achterkant. Hier gelden nog wel extra regels voor. de lading mag niet meer uitsteken dan de helft van de lengte van de aanhanger.

Voor beide soorten ladingen geldt dat de lading niet aan de voorkant mag uitsteken.

 

lading bevestigen

Zodra je de aanhanger goed hebt beladen, is het ook nog belangrijk de lading goed te bevestigen. Anders mag je natuurlijk nog steeds de weg niet op. De lading vastzetten doe je met spanbanden, op deze manier zet je de lading goed vast in de aanhanger. Om helemaal zeker te zijn kan je er ook nog een net overheen bevestigen. Met een deelbare lading, met bijvoorbeeld zand of grind is het verplicht een net over de lading te plaatsen. Alle accessoires die je nodig hebt om je aanhanger goed te kunnen beladen vind je op aanhangwagendirect.nl


https://www.aanhangwagendirect.nl/

Gerelateerde artikelen

Een lichtplan laten maken bij uw verbouwing

Drie tips voor een hotelgevoel in jouw slaapkamer!

Waarom gebruik je plinten?