Een warmtepomp is eigenlijk een vervanging voor een cv ketel. Het is feitelijk een veel zuinigere versie van de CV ketel, omdat er niet constant brandstof gebruikt te worden zoals bij de CV ketel. Zelf bij een hoog rendement ketel wordt eigenlijk veel meer energie verbruikt dan nodig is. Het nadeel van warmtepompen ten opzichte van CV ketels is dat ze best duur zijn en lastig te installeren. Daarnaast is een relatief groot oppervlak nodig om de warmtepomp effectief te maken. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?
Warmte opvangenDe eerste werking van een warmtepomp is het opvangen van warmte. Dat gebeurt door lucht op te vangen en de lucht door een buizensysteem te leiden. Zelfs in de winter bevat lucht thermische energie, die in de warmtepomp wordt opgevangen door een koelvloeistof, of in vaktermen koudemiddel. Het koudemiddel heeft al karakteristiek dat het op hele lage temperatuur al gaat koken en dus gas wordt. De vloeistof onttrekt warmte uit de lucht en verdampt door die warmte. De warme damp loopt door naar de zogeheten tweede cyclus.
Het gas verder verwarmenHet gas is nog niet warm genoeg om daadwerkelijk iets te verwarmen. Daarvoor moet het eerst de zogenaamde tweede cyclus van de warmtepomp doorlopen. In die cyclus loopt de damp door een compressor heen. De compressor verhoogt de druk waardoor de deeltjes sneller gaan trillen en de temperatuur verhoogt wordt. Na deze cyclus is de damp warm genoeg om de ruimte te verwarmen.
De ruimte verwarmenDe damp is nu warm genoeg om zijn warmte af te geven. Dit gebeurt vaak via straling, een radiator. Maar er zijn ook andere mogelijkheden waar we hier niet verder op in gaan. Na het afgeven van de warmte is het koudemiddel echter nog niet koud genoeg om weer warmte op te nemen. Daarom moet het nu nog gekoeld worden. Dit gebeurt door middel van een expansievat, als het ware een soort spuitbus die zorgt dat de druk verlaagd wordt. Na het expansievat is de temperatuur van het koudemiddel weer laag genoeg om warmte op te nemen en kan de cyclus weer opnieuw beginnen. |