STM key
Image default
Shopping

Groepenkast en uw Zonnepanelen

Steeds meer mensen zien zonnepanelen als een interessante alternatieve energiebron voor gas. De vraag die wij bij Elektro Oké vaak horen is of zonnepanelen samen gaan met de huidige groepenkast. Is elke groepenkast geschikt? Zijn aanpassingen aan de groepenkast mogelijk of heb ik sowieso een andere groepenkast nodig? In dit artikel gaan we op deze vragen in.

Omvormer

Als u zonnepanelen laat installeren, dan wordt u energieleverancier. U gaat stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Om dit mogelijk te maken is een omvormer nodig. Dit is een elektronisch apparaat dat ervoor zorgt dat de energie kan worden gebruikt, dan wel getransporteerd. Deze omvormer wordt aangesloten op een eigen aardlekautomaat. Is uw groepenkast ‘vol’ en kan er geen aardlekautomaat worden toegevoegd, dan kan een andere groepenkast inderdaad noodzakelijk zijn. 

De hoofdaansluiting

Verder is de ‘zwaarte’ van de hoofdaansluiting in combinatie met het aantal zonnepanelen van belang. Gaat u niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen aansluiten, dan kan de omvormer zonder problemen worden aangesloten op uw groepenkast. Uw omvormer levert in dat geval niet meer dan 19 Ampère, wat voor de meeste huishoudens voldoende is. In uw groepenkast wordt dan een aardlekautomaat van 20 Ampère aangesloten. 

Gaat u meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen laten installeren, dan kan de omvormer meer dan 20 Ampère leveren. Als u een 1-fase groepenkast hebt, dan kunt u ervoor kiezen uw hoofdaansluiting te vergroten van 1x 25 naar 1 x 35 Ampère. Dit kunt u aanvragen bij uw energieleverancier. In dat geval kunt u volstaan met een 1-fase omvormer. Bij een 3-fase hoofdaansluiting kunt u gebruik maken van een 3-fase omvormer. 

Aandachtspunt

Tussen de zonnepanelen en de omvormer in de meterkast mogen geen verbruikers zitten, zoals een wasmachine of droger. De kabel kan overbelast raken waardoor kans op kortsluiting en daardoor brandgevaar ontstaat. De energie gaat van de zonnepanelen rechtstreeks naar de omvormer en van daaruit wordt de stroom verdeeld over de rest van het netwerk. Zo zijn alle apparaten en kabels goed beveiligd tegen kortsluiting. Voor meer informatie nodigen wij u graag uit op onze website www.elektrooke.nl.