0

Spouwmuurisolatie en oudere huizen

Spouwmuurisolatie

 

Bij spouwmuurisolatie in oudere huizen kan isolatiemateriaal in de spouwmuur worden geïnjecteerd door gaten geboord door de buitenwand, door een blazende of pompende machine. Omdat het werk aan de buitenkant wordt uitgevoerd, veroorzaakt het minimale verstoring binnen. De gaten, die doorgaans ongeveer 25 mm in diameter zijn en op een afstand van een meter uit elkaar, worden vervolgens gevuld zodat de wand uiteindelijk zo nauw aansluit als mogelijk. Het werk duurt meestal minder dan een dag. Materialen gebruikt voor spouwisolatie omvatten minerale wol (glas of rock), polystyreen korrels of korrels en cellulose vezels. De thermische eigenschappen van deze materialen niet sterk verschillen (in technische termen, hun thermische geleidbaarheid neiging binnen het bereik 0,025 dalen tot 0,04 W / m K). Spouwmuurisolatie vult de holte met deze stoffen zullen typisch verminderen warmteverlies door de muur om een- derde van zijn oorspronkelijke waarde. Zulke isolatiematerialen zijn over het algemeen waterafstotend en kunnen niet “rotten” en de meeste zijn niet brandbaar. Het is zeer belangrijk alvorens te beslissen om bestaande spouwmuren dat je hun geschiktheid te controleren op de beoordeling holtes voor spouwmuurisolatie. Tevens wordt rekening gehouden met de mate van blootstelling van het huis om de wind aangedreven regen en de bouw details en de conditie van de muren. Alle ventilatie bij de te isoleren openingen in de wand zullen worden gecontroleerd of deze wordt geblokkeerd door de isolatie. Indien de wanden lijdt regendoorslag soms moet dit probleem eerst verholpen worden. In sommige gevallen, de wanden kunnen ongeschikt voor spouwisolatie zijn of kunnen sommige herstelwerkzaamheden vooraf nodig zijn.

Interne isolatie versus spouwmuurisolatie

Interne isolatie gaat vaststelling van isolatie aan de binnenste oppervlakken van de buitenwanden (geïsoleerde droge bekleding). Eén methode houdt vaststelling isolatieplaten aan de muur en afdekken met een dampscherm en gipsplaten. Als alternatief kan samengestelde boord van gipsplaat ondersteund met isolatie en voorzien van een dampscherm worden bevestigd aan de muur. Het werk is heel arbeidsintensief, waarbij de herpositionering van plinten, elke stopcontacten en schakelaars en andere muur bijlagen. Soorten isolatie materialen omvatten polystyreen, polyester en polyurethaan boards. Polyurethaan meestal duurder, maar de thermische prestaties ongeveer 50% beter dan polystyreen of glasvezel, zodat een 25 mm (1 inch) dik polyurethaan zal ongeveer dezelfde isolerende prestaties als een 38 mm (1,5 inch) hebben dikte van polystyreen. Een nadeel van de interne isolatie is dat het ruimte vermindert. Dit beperkt de toelaatbare dikte van de isolatie in bestaande gebouwen. Wanneer er ruimte is een factor, hoogwaardige isolatie kan de voorkeur. Sommige merken van de isolatie (bijvoorbeeld polyurethaanschuim) gebruiken de ozonlaag schadelijke stoffen (egHCFCs) in hun productie. Vanuit het oogpunt van de milieubescherming, het de voorkeur om een ‚Äč‚Äčisolatie product dat dergelijke stoffen (bijvoorbeeld geëxpandeerd polystyreen, glasvezel) niet gebruiken. Soms is een evenwicht tussen conflicterende doelen (kosten, thermische prestaties, milieubelasting) vereist. Kosten de economie Interne isolatie meer te installeren dan spouwisolatie, en omdat het in het algemeen is geïnstalleerd in kleinere diktes, zal energiebesparing lager zijn. Het is het meest rendabel om interne isolatie als de binnenkant van het huis wordt gerenoveerd. De extra kosten te installeren zal afhangen van de specifieke omstandigheden, maar een jaarlijkse brandstofbesparing van M75 tot M150 kan worden verwacht voor een typische semi-vrijstaande woning.

Voorzorgsmaatregelen en spouwmuurisolatie

Als warme vochtige lucht vanuit het huis waren om rond of via de isolatie om de koudere wand achter passeren, zou het condenseren op de muur. Deze onzichtbare of “interstitiële ‘condensatie is ongewenst en wordt voorkomen door het installeren van een dampscherm (bijv. plastic folie) aan de warme (kamer) van de spouwmuurisolatie. Composiet boards voor interne isolatie in het algemeen voorzien van een damp stopper. Het is belangrijk dat het dampscherm goed worden afgedicht aan de wand, vloer, plafond, deur en raam kruispunten, rond licht schakelaars en andere onderbrekingen in de isolatie. Het vermijden van interstitiële condensatie problemen is afhankelijk van goed vakmanschap in het afdichten van het dampscherm, zodat een gerenommeerde installateur moet worden gekozen. Elektrische bedrading polystyreen isolatie moet niet in contact gebracht met PVC beklede elektrische bedrading, anders PVC kan verminderen. Ook moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat alle elektrische bedrading onder de isolatie niet oververhit raakt. Koudebruggen Bij het installeren van interne isolatie, kan ‘kortsluiting’ de isolatie, waardoor de warmte te ontsnappen aan de kruispunten van de interne muren en vloeren met buitenmuren. De aanwezigheid van dergelijke ‘thermische bruggen’ zal verminderen de effectiviteit van de interne isolatie. Voor zover praktisch is, moet de isolatie worden geïnstalleerd om koudebruggen te minimaliseren. Spouwmuurisolatie is zo gek nog niet.

Meer informatie: http://www.isolatie-vlaanderen.be/spouwmuurisolatie